Všetky vozidlá sú vybavené štandardnými sadami diskov z výroby, ale niektorí majitelia automobilov ich chcú inovovať.

disky na aute


Okrem toho, disky je potrebné vymeniť pri akomkoľvek druhu poškodenia. Keď príde reč na vonkajšie príslušenstvo vozidla, disky patria medzi tie, ktoré sú vyhľadávané nejčastejšie. A to nielen preto, že môžu pomôcť zlepšiť estetický vzhľad automobilu, ale môžu mať tiež vplyv na riadenie a trakčné schopnosti vozidla.

Pri hľadaní diskov sa kupujúci majú možnosť obrátiť na obchody s autodielmi a príslušenstvom, alebo na miestne autoservisy. Prípadne sa dá nakupovať on-line, pričom máte viac možností na jednom mieste. Bez ohľadu na to, kde disky zakúpite, je potrebné venovať pozornosť niekoľkým bodom. Je fakt, že disk hrá dôležitú úlohu. Je potrebné identifikovať dobre diely, skrutky a popremýšľať nad tým, či chceme disky z ocele alebo ľahkých zliatin.


Na veľkosti záleží

Otázky týkajúce sa veľkosti disku by mali byť riešené s rozumom, pretože veľkosť diskov hrá dôležitú úlohu pri ich inštalácii, akoaj pri výkone. Ľudia, ktorí hľadajú väčší disk to robia čisto z estetických dôvodov, alebo pre lepšiu manipuláciu. Avšak, pri zmene veľkosti existujúcich diskov na aute môže byť potrebná harmonizácia a nastavenie. Vzhľadom na to, že disky sú k dispozícii v rôznych veľkostiach, niektorí si pridávajú 1 až 3 palce k pôvodnej veľkosti a niektorí zas uberajú.


Disky, ako aj puklice, sa zvyčajne merajú v palcoch a ich priemer sa pohybuje od 13 do 30 palcov. Menšie disky, či puklice, sa používajú na menšie autá, a väčšie disky sú určené pre terénne autá a podobne. Ráfiky zvyčajne majú alfanumerický kód niečo ako "16-7-J". V príklade je priemer ráfika 16 palcov, šírka od vonkajšej prednej strany k vnútornej zadnej strane je 7 palcov, a "J" označuje tvar disku.


Zväčšovanie disku

Keď príde na zväčšovanie disku, platí, že väčšie disky urobia tenšie profil pneumatiky. Väčšia disky a puklice používané so širšími pneumatikami zvyšujú kontaktnú plochu medzi pneumatikou a vozovkou, čo prispieva k zlepšeniu riadenia vozidla, rovnako ako zvyšuje jeho stabilitu. Avšak, manipulácia môže byť významne narušená v prípade, že ste sa rozhodli pre disky, kde je rozdiel viac ako 3 palce v porovnaní s pôvodnými diskami vozidla. V takýchto prípadoch môže užívateľ očakávať zvýšenú spotrebu paliva, problémy s prevodovkou vozidla, rovnako ako nefunkčný počítačové brzdové systémy.


disky

Vyváženie kolesa na aute

Keď hovoríme o veľkosti diskov je potrebné venovať pozornosť vyváženiu kolies. Hlavne v prípade, keď veľkosť disku nezodpovedá veľkosti z výroby. Mohol by nastať problém aj  s odpružením vozidla.


Offset

Pri nulovom offsete máte os otáčania kolesa presne v strede disku. (Kolesá schované pod blatníky).

Pri negative offsete je os otáčania posunutá dovnútra disku (keď kolesá namontujete na nápravy tak budú vyčnievať z blatníkov), dá sa to použiť na rozšírenie rozchodu nápravy.

Pri positive offsete je os otáčania posunutá do vonku (keď kolesá namontujete na nápravy tak budú zalezené hlbšie pod blatníky), dá sa to použiť na zúženie rozchodu nápravy.


puklice


Backspacing


Dĺžka medzi stredovou osou disku, či puklice, ku koncu disku je označovaná ako backspacing. Závisí na celkovej šírke disku, rovnako ako jej posun. Kým offset pomáha určiť, kde disk sedí, backspacing pomáha stanoviť, koľko vyčnieva za okraj smerom z vozidla.


Koľko skrutiek treba na pripevnenie disku


Používa sa rôzny počet skrutiek na to, aby disky držali na mieste. Pri nákupe diskov by ste mali venovať pozornosť tvaru skrutky, pretože rôzne disky, ktoré prichádzajú s rôznymi vzormi skrutiek by nemali byť obvykle zamenené, hoci kupujúci si majú možnosť vybrať z diskov, ktoré môžu mať dva rôzne vzory. Polia skrutiek sú zastúpené numericky: 4 x 98, 4 x 100, 5 x 100, a tak ďalej.

Prvá hodnota udáva počet skrutiek, ktoré majú byť použité s daným okrajom, a druhá hodnota znamená priemer kruhu skrutky, zvyčajne zobrazená v milimetroch. Aj keď meranie priemeru kruhu skrutky sa môže zdať celkom jednoduché riešenie, neodporúča sa to a je lepšie použiť ako vzor pôvodnú skrutku, pretože aj malé odchýlky môžu zabrániť tomu, aby sa dala použiť na daný disk.


puklice volkswagen


Oceľové ráfiky alebo disky kolies z ľahkých zliatin

Keď príde na nákup diskov pre osobné automobily, kupujúci majú možnosť si vybrať z dvoch základných materiálov a to sú oceľové a hliníkové zliatiny.


Záver

Ak chcete meniť disky na vozidle vždy berte ohľad na tie staré a pri výbere nových si pomôžte starými. Rozhodujte sa nielen podľa osobných potrieb a požiadavek ale zohľadnite aj vlastnosti materiálov. Napríklad v prípade, že vozidlo, sa používa prevažne na nerovných terénoch, alebo pre jazdu v teréne, oceľové disky sú pre vás výhodnejšie ako zliatiny. Je potrebné zohľadniť aj aspekty, ako pole skrutiek, backspacing, ofset, pretože ak toto neberiete do úvahy môžete skončiť so zlým diskom.


Samozrejme, že vaše rozhodnutie je závislé aj od vášho rozpočtu, ale majte na pamäti, že váha vozidla spočíva na discích.To, že zladíte disky a pneumatiky vám zaručí bezchybný chod vozidla.